Apua vaikeuksissa tai erossa

Netissä on hienoja tukikanavia, jos parisuhde on vaikeuksissa tai oma kriisi iski. Sote-alalla toimii lakisääteisesti vaitiolovelvollisia ammattilaisia. Kriisitukea antavat myös järjestöt. Jokaisella on mahdollisuus saada apua ja tervehtyä. Apua kannattaa hakea. 

Jos tuet ystävääsi tai läheistäsi, voit lukea tukihenkilön neuvoja tästä.

Väestöliitto tuottaa monipuolisesti neuvontaa parisuhdeasioissa.


Nettivertaistuki
Voit kirjoittaa oman tarinasi tänne.Tukinetissä, Parisuhde, koti ja perhe -keskusteluryhmä on ennakkovalvottu.

Perheelliselle 
Väestöliiton Vanhemmille -välilehdellä on  Vanhempainpalvelu, joka jakaa tietoa ja neuvoo veloituksetta perheongelmissa. Vanhempainnetissä on palvelupuhelin ja opastavaa ensiluettavaa perheelliselle. Perheitä auttavat myös oman kunnan perheneuvolat ja sosiaalipalvelut. 

Akuutti kriisi päällä?
Ensialkuun voi kysyä apua SOS- kriisikeskuksen kriisipuhelimesta, puh. 010 195 202.

Vertaistuki
Alkoholin vuoksi kärsivän puolison, ja pariskunnan, hätää eivät sivulliset ymmärrä. Siksi samassa elämäntilanteessa olevat ovat hieno tuki heille. Juomiseensa havahtunut voi käydä Suomen AA:ssa. Paikan päällä selviää, mistä tuossa hyvin kiitellyssä vertaistuessa on kyse.  Puolison juomisesta kärsivälle ja läheisille on oma vertaistukipiiri Al-anon. 

Vertaistukiryhmiä järjestävät niin järjestöt, seurakunnat kuin kaupalliset yritykset.
SAA Suomi -nimettömät seksiaddiktit ylläpitää nettitukea seksiin liittyvissä riippuvuuksissa. Yhdistys järjestää vertaistukiryhmiä eri paikkakunnilla. Se on aika ajoin järjestänyt vertaistukiryhmiä myös petetyille.   

Somelainaus:”Olen addikti ja koitan toipua (ed.ryhmässä). Helppoa ei ole, ei puolisollani eikä itselläni. Haluan sanoa, että addiktiolla ei ole mitään tekemistä puolison ulkonäön tai kotona saadun seksin laadun / määrän kanssa. Mikään ei vaan riitä ja oireet pahenevat, jos ei tee mitään. Mutta toipuminen ja sen myötä normaali elämä on täysin mahdollista. Jos molemmilla on halua, kannattaa yrittää. Voimia teille.”
 

Terapiasta
Terapiaan voi mennä yhdessä (pariterapia) että yksin (yksilöterapia). Pariterapia voi olla avuksi uskottomuuden jälkeisen luottamuksen uudelleenrakennukseen.

Nettikeskusteluissa ylistetään hyvää terapiaa, mutta eräät moittivatkin. Nuo palvelut ovat kirjava kenttä. Mukana on koulutettuja ammattilaisia, mutta muutakin. Asiakkaan kannattaa selvittää terapeutin pätevyys ennen toimeksiantoa. Psykologi ja psykoterapeutti ovat koulutuksen saaneiden ammattinimikkeitä. Seksuaaliterapeutti, seksologi tai seksuaalineuvoja on perehtynyt seksiongelmiin. Hän auttaa pareja yhdessä tai yksin.

Psykoanalyysi on tiivis ja pitkäkestoinen yksityishoidon muoto, josta tiedottaa Suomen Psykoanalyyttinen yhdistys 

Omaehtoinen halukkuus osallistua on onnistuneen terapian tae. Terapian maksutuesta  voi kysyä yleislääkäriltä tai työterveydenhuollosta. Yksityisterapeutilta saa samaa tietoa ensikäynnillä.

 

Erotukea

Ensineuvontaa erosta on mm sivulla www.apuaeroon.fi ja Väestöliitto kirjoittaa erokriisistä. Perheellinen löytää apua myös sivustolta Ensi- ja turvakotien liiton erotuki.

Eroseminaarit ja eroryhmät ovat hienoja vertaistukiryhmiä.  Eronneet saavat tietoa ja voivat jakaa kokemuksiaan toistensa kanssa, he tukevat toisiaan mitä parhaiten. Kansalaisjärjestöt ja seurakunnat ylläpitävät maksuttomia neuvontapuhelimia ja ilmaisia eroseminaareja vähävaraisille. Mukaan voi mennä myös, vaikka erosta on jo vuosia.

Eroseminaarin voi käydä myös verkossa.

Miessakit ry järjestää miesten eroryhmiä. Väestöliiton sivulta löytyy myös suosittu nettikurssi Miesten erokoulu, joka säilyttää osallistujan anonymiteetin ja sopii naisellekin.
Ero- tai perheterapiaa suositellaan sopueroon pyrkiville. Se sopii myös jo eronneille vanhemmille, kun on eripuraa ja halu rakentaa toimiva yhteishuoltajuus. Tietoa saa kunnan tai seurakunnan perheasioiden sovittelijoilta tai sosiaalitoimesta.  Lapsen asemasta erossa, kuten erilleen muuton erimielisyyksistä ja niiden sovittelusta voi lukea mm. THL:n sivuilla.

Erovanhemmille on eri yhdistyksiä, kuten
- Suomen Uusperheiden liitto

Yli 50-vuotiaille on Eläkeliiton järjestämää Erosta eheäksi -toimintaa.

Erokirjallisuutta on paljon. Moni suosittelee kirjaa Bruce Fisher: Jälleenrakennus, kun suhteesi päättyy. Naisille on esimerkiksi opas Rachel A. Sussman: Erokirja – Naisen opas erosta toipumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.