maanantai 26. helmikuuta 2018

Onko läheisesi kriisissä?Kuka tahansa voi joutua auttajan rooliin, tukemaan kriisissä olevaa ystävää tai läheistä.  Rooli voi olla pieni tai iso, mutta tärkeä. Hätääntyneen ihmisen kuunteleminen riittää. Tarvitsee osata vain kysyä: Kuinka voit?

·        Varmista tuettavan unen riittävyys. Myös, että tuettava syö ja käy lääkärissä, jos ei nuku.
·        
 Kuuntelu (ja takaisinviestintä, jos tuettava yritti ottaa yhteyttä). Luottamus on tärkeä. Jos tuettava haluaa kertomansa jäävän kahdenväliseksi, niin on. Kriisimielentila ei ole tahdonalainen. Siten hyväntahtoiset ’sinun pitää piristyä ’tai ’olet vihainen, sinun pitää rauhoittua’, eivät auta. Voi yrittää tukea niin, että suuttumus purkautuu, ulkona tai liikuntaan, mihin tahansa, mutta ei toisiin ihmisiin.
·       
Tukihenkilön ei ehkä tarvitse valita puolta tai puolueettomuutta paririidassa. Parin riitaa ei tarvitse ratkoa. Vain oman ystävän rinnalla pysyminen, hiljaisenakin, antaa hänelle voimaa.
Kriisissä on riski masentua, siksi olisi hyvä yhteydessä päivittäin, vaikka lyhyesti soittamalla tai viestien ja kysyä, miten jaksellaan. Tuettava voi kaivata soittoa, vaikka ei itse kehtaa pyytää. Vain se, että kuulee itsestä välitettävän, auttaa. Ei pidä pelätä häiritsevänsä. Ihminen osaa ilmaista, jos yhteydenotot ärsyttäisivät.
  
Ei allekirjoiteta tai tehdä mitään hädässä, sillä asioilla ei ole kiire. Pidättyväisyys isoissa päätöksissä on yleensä hyväksi tunnekuohun aikana.Neuvo akuuttikriisissä on: Älä tee mitään turhaa. Jos et ole aivan varma, älä ryhdy tuohon vielä tänään. Nuku ensin yön yli ja pohdi. Kiirettä juuri nyt ei ole. 
 
Tukihenkilö voi ja saa toimia parhaan oman kykynsä ja omien taitojensa mukaan. Mutta hänkin voi uupua tai rasittua liikaa. Toivottavasti ammattiapu, toinenkin tukihenkilö tai tukipiiri olisi mahdollinen silloin, tuettavan luvalla. Jokainen on hienoksi avuksi, puhtaalla sydämellä, kun osaa kysyä: Kuinka voit?

Ilman tuettavan lupaa ei pidä olla yhteydessä kumppaniin tai ulkopuolisiin, pois lukien välitön vaara.Vain uhkatilanteissa (väkivalta- tai sairastuminen) voi ja pitää kutsua hätäapua tuettavaa kuulematta. Jos vakavuuden arviointi on vaikeaa, voi kysyä  asiantuntija-apua palvelunumeroista.

Keittiöpsykologi voi väittää, että uskottomuus ei olisi niin vakavaa, että se voisi sairastuttaa. Mutta voi, jokaisen osallisen.Tutkija Kaikkosen uskottomuustutkimuksessa kerrotaan sekä masennukseen sairastumisista että itsemurha-alttiudesta, jonka uskottomuuskriisi voi luoda (Kaikkonen, 175, 225, 267).

Umpikujakodin ystävälle

Parikriisi voi viedä pitkään, ja tukihenkilö voi olla rinnalla kauan. Rooli tulee päätökseen, kun pahimmasta toennut on jo enimmäkseen oma itsensä. Mutta eräät pyörivät samassa pariongelmassa vuosikausia.  

”Seuraan sisareni elämää. Hänelle tulee kerta toisensa jälkeen uutena yllätyksenä, että mies petti taas. Sitten suku ja ystävät saavat taas kuulla, että miten viekas nainen houkutteli miehen sänkyynsä. Olen lakannut ottamasta mitään kantaa. Kun en ymmärrä, niin en ymmärrä. Selitys on aina sama, lapsilta ei haluta rikkoa kotia.” -sukulainen

Ikuisille valittajille on jo avuksi, että tulee kuulluksi.  Mutta läheiset ja ystävät eivät ole ikuisia tukipilareita. Jos sietokyky loppuu, saa kieltäytyä kuuntelemasta ikuisen valittajan samaa kehää pyöriviä vatvomisia. Saa sanoa, että se aihe on loppuun käsitelty, vaikka ollaan ystäviä kaikessa muussa. 

Miten ikuista valittajaa voi auttaa? Voi huolehtia, että hänellä on tietoa. Hänelle voi viedä kirjallisuutta. Voi tuoda esiin apukanavia. Tietoa saatuaan ja riittävän ajan harkinnut aikuinen ihminen on tehnyt oman päätöksensä siitä, miten hän tahtoo elää. Ei kannata puuttua enää, jos ei osaa olla avuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.